2011 színe: a lonc

A Pantone előrejelzése szerint a tavalyi év színe - a türkiz  - után az idei évre is hasonlóan különleges színárnyalatot céloztak meg. 2011-ben a bátorságot és tetterőt szimbolizáló pirosas lonc szín lesz az uralkodó.
A színskáláiról, bútorairól és immár szállodájáról is híres Pantone cég dizájnerei minden év végén előrejelzést adnak a következő év trendszínéről: megjelölik az irányadó színtónust, amely egész biztosan befolyással bír a divat, a formatervezés, a design és a dekoráció világára. 2010 a türkiz éve volt, 2011-ben pedig a PANTONE® 18-2120 Honeysuckle kódú pirosas rózsaszín árnyalatot választották.
Több szempontból is érdekes megvizsgálni ezt a színt, nekem első hallásra azért volt furcsa,
mert a lonc virágának színét ebben az árnyalatban nem ismertem, nálunk a kertben sárga-fehér virágú lonc fut a kerítésre. Így megtudtam, hogy van más árnyalata is ennek a szépséges, nyáron kicsit bódító illatú virágnak.
Kétségkívül különös szín, nehéz eldönteni, hogy inkább a rózsaszín vagy inkább a pirosas árnyalat felé hajlik, önmagában is karakteres, azonban több más színnel is érdekes lesz megfigyelni a hatását.

A Pantone Color Institute® színszakértői szerint ez a kirobbanó energiájú, tettekre sarkalló árnyalat, mely az öltözködésben és a lakberendezésben egyaránt egészséges vitalitást kölcsönöz környezetének vagy viselőjének.
Ideológiájuk szerint pozitív rezgésével ez a szín segít abban, hogy merészebben és erőteljesebben tudjanak szembenézni a mindennapok kihívásaival azok, akik öltözékükben, vagy környezetükben, otthonukban alkalmazni fogják ezt a tónust.
Mivel különleges színárnyalatnak tartom, és eddig valahogy a "rózsaszínsége" miatt mondhatni mellőztem, most összegyűjtöttem és még folyamatosan gyűjtök képeket, melyek megmutatják, hogy mennyire karakteres szín, és attól függően, hogy mivel variáljuk lehet nagyon ütős, már-már hivalkodó, de visszafogott, elegáns hatású is.
Igazi tavaszi-nyári hangulatot keltő, jó ránézni 1-2 képre ebben a borongós, januári időben, ahol a lonc színe, árnyalati dominálnak, erőteljesen vonzza a tekintetet.
Mivel igen hangsúlyos,  mindenképpen meg kell tervezni, hogy mekkora szerepet szánunk ennek az árnyalatnak akár belső térben, akár öltözékünkben.  Lehet csak kiegészítőkön alkalmazni, textileken, párnákon, ám ha valaki elég bátor, az nagyobb felületet is boríthat vele: pl. tapéta, szőnyeg, bútorhuzat alkalmazásával. 


Márton Anikó
szín és stílustanácsadó
Forrás:  PANTONE

Megjegyzések