2012. október 24., szerda

Ne dobj ki mindent! - egyedi ajtókopogtatóHa eddig még nem volt időd, alkalmad vagy épp kedved, adventi dekorációt készíteni, beszerezni, sőt ez utóbbit kevésbé részesíted előnyben és szívesebben állsz neki saját magad alkotni díszeket, akkor íme néhány nagyszerű ötlet ajtókopogtató dekorra.
Érdemes körbe nézni milyen kincseket rejtenek a fiókok. Dobozok, kosárkák mélyén gyűjtött apróságokat is előszedni, mindenféle már nem használt, de ötletesen újrahasználható tárgyakból egyedi díszek alkothatók. Az itt látható ötletek között akad néhány olyan is, ami nem a megszokott karácsonyi hangulatot idézi, sőt megkockáztatom a szomszédok is elkerekedett szemmel fognak tekinteni rá, de kétségkívül egyedi lesz a megjelenése erre az időszakra a bejárati ajtónak, vagy otthonunknak.
Bár nem tartozik szorosan a témához, de azt ugye mindenki tudja, hogy az újrahasználat és az újrahasznosítás között mi a különbség? Az újrahasználat az igazán környezetbarát megoldás, hiszen ez esetben nem kerül plusz energiába a régi, már nem használt tárgyaink egy újra használata. Az újrahasznosítás viszont mindenképpen plusz energia, plusz költség, legyen az műanyag palack, újságpapír, vagy üvegáru.

 E kis kitérő után nézzük az ötleteket: fenti képen fonalgombolyagok és karácsonyfa gömbök kerültek egymás mellé, amitől igazán mutatós az a színek összehangolása, így bár szokatlan anyagokból készült - mit keres a fonalgombolyag az adventi díszen? :) - mégsem túlságosan hivalkodó.
 Ha épp nincs fonalunk, ám van sok-sok félretett gomb a fiókban, melyek vagy már leestek és nem hordjuk azt a ruhát, amire való, vagy más okból gyűjtöttük őket egy kis fantáziával mókás dekoráció készíthető belőlük.
 Lelkes borfogyasztók előnyben lehetnek ennél a parafadugóból kreált dísznél, hiszen jó pár palack bor elfogyasztása után gyűlik akkora mennyiség, melyből már érdemes nekilátni az alkotásnak.
Mondjuk így télvíz idején az esti finom forraltborozást, ha időben elkezdjük, vagy előző évben nem dobtuk ki a parafadugókat akkor lesz elegendő a koszorú készítéséhez.
Egy egyszerű kötözőszalaggal, vagy piros színű zsineggel , vagy bogyós termést idéző ággal átkötözve egyszerű, természetes hatást keltő dekorációvá válhatnak a parafadugók.

Bármelyik ötlet, anyag használatakor azt kell előre átgondolni, hogy hova szánjuk.
Kültérre, bejárati ajtóra, ami a szabadba nyílik az alapanyag legyen víz- és szélálló.
Beltérre jöhetnek a színes papír, maradék fonalból készült megvalósítások.
Újságpapírból is készülhet egyedi adventi dísz, ennek készítési trükkjeit pár napon belül felteszem, mert videoanyag is van hozzá. A végére hagytam egy variációt, amelyhez se kézügyesség, se tematikusan gyűjtött alapanyag nem szükséges.
Egy vesszőháncs koszorúra tetszőleges formára vagdosott textil darabokat kötözött a készítője.

Tippek, képek lelőhelyei:
Márton Anikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése