Nyakmelegítők, kámzsák kötöttben


Kezdetben volt a kötött sál, meg a garbónyakú kötött pulóver, később a kámzsa, vagy kámzsa-nyakú felsők lettek divatosak. Mindezek ötvözéséből alakult ki az új trend a téli viseletben, ezek az ún. nyakmelegítők (angolul: chunky tube scarf = vaskos cső sál), vagy más néven vállmelegítő, garbónyak,  - ki hogyan nevezi.

 Kötött-gombos variációk (1.kép)

Számtalan fazon, kötési megoldás található a boltok kínálatában, vagy a kézimunkával, kötéssel foglalkozó oldalakon. Egy biztos: a téli hideg, szeles napokon bizony nagyon hasznos viselet.




Beszerzési lelőhelyek: Barna kámzsa
Ezt a két variációt akár saját magunk is elkészíthetjük - persze a kötéstudás elengedhetetlen, - a mintázata nem bonyolult. Hatalmas méretű sálforma, melyet tekerhetünk nyaksálként, vagy ügyes megoldással kámzsaformában is viselhető.



 Vagy, ahogy a szürke, kötött sál esetében látni a képeken, nyak és vállmelegítőként formálva.
Természetesen fontos a fazon kiválasztásakor, saját készítés esetén is, hogy csak egy belebújós, egyszerű kámzsát szeretnénk, vagy a többször áttekerhető, laza stílust képviselő darabot.
A vállra is ráhúzható garbónyak esetében mindenképpen úgy próbáljunk, vagy mérjük meg az anyagszükségletet, ahogy majd viselni fogjuk. Aki a kabátján kívül is szeretné viselni mindenképpen egy bővebb, bővülő mintát kérjen.

 A rojtos, kicsit bohókás fazon mind a Zara, mind a Promod kínálatában megtalálható. Kötési mintájuk rafináltabb, csavart mintával, és bőséges fazonnal készült, így kabáton kívüli hordáshoz is megfelel, vállra ráhúzható.
Még egy kedvelt, téli kötött ruhanemű a perellin és körgallér közötti átmenet, mely inkább divatos viselet, mint ténylegesen, nyak vagy hátmelegítésére szolgáló ruhadarab.

 Gallér nélküli, lazább ingekhez, pamut felsőkhöz ajánlható. A nyakmelegítők pozitív tulajdonságainak egyike, hogy remekül illik sportosabb, lezserebb kabátokhoz is, de a klasszikus szövetkabátoknak is mutatós kiegészítője lehet.
Márton Anikó

Megjegyzések

  1. From december 2010 and we are still receiving visits from this post! Thank you!!♥♥

    knitBranda

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése