Kis lakás - nagy ötlet


Kezdhetném azzal a szlogennel, hogy jó-jó, hogy kicsi, de a mienk :)
És biztosan így érez mindenki, aki élete első lakásához jut, vagy más alkalomból aprócska garzonba költözik.
"..Van valami vonzó az olyan lakásokban, amelyeknek egyetlen szobája konyha, étkező és hálószoba is egyben. A tér kialakítása és rendben tartása azonban nem csak a trehány alakoknak, hanem a pedáns embereknek is nagy kihívás. Hogyan válasszuk el a szoba különböző funkcióval ellátott részeit? Hogyan hozhatjuk ki a lehető legtöbbet a lakásból, ha különböző területekre szabdaljuk? " Lizzie O'Prey gondolatébresztő kérdései ezek.
Lizzie 52 remek ötletet foglalt össze a Teremtsd meg álmaid otthonát című könyvben, melynek több részlete is foglalkozik a kis alapterületű lakások lehető legjobb, legötletesebb kihasználásával.



 
Minden lakás berendezésekor, de a kislakások esetében különösen fontos a színek megfelelő használata. Utóbbi esetében az erős színek, nagy minták kerülendők, a térben a különböző funkciókat eltérő színek alkalmazásával jó ötlet hangsúlyozni, ám a színek egymáshoz közeli tónusok, egységesek legyenek.
Saját meglátásom szerint érdemes törekedni mindössze 2-3 színárnyalat alkalmazásárára, mind a bútorok, textilek, falszín használatában, így a tér egybefüggőnek tűnik akkor is, ha történetesen különböző módon funkciók szerint felosztásra került.
A térelválasztásnak számtalan módja ismert. Amit érdemes szem előtt tartani garzonok esetén, hogy a térelválasztó elem ne csak dekoráljon, vagy ne csak funkciókat különítsen el, hanem legyen egyben tárolóegység is.
Legjobb, ha ez egy polcos rendszer, ami mindkét oldalról használható, de a fenti képen látható alacsony komód és rajta a magas lámpák is remek térhatároló elemek.
 Mint ahogy ez a lépcső alá szerelt kihúzható, és ezáltal nagyszerűen áttekinthető pompás polcos tároló is a kislakások megmentője lehet.
Ötletes térkihasználási megoldást nyújt nagyobb otthonokban is, ha a lépcső alatti tér nem marad kihasználatlanul.
Néha úgy érzem ördögi kör az elegendő tárolóhely, valamint az elpakolni való holmi egymással szembeni harca :) Minél nagyobb lakásba költözünk, valahogy azzal arányosan nő évről-évre a tárolásra váró ruhák, könyvek, hasznos és haszontalan tárgyak száma.
Hiába a rendszeres lomtalanítás, selejtezés bőven marad, aminek helyet kell találni. Kislakásban ez még hangsúlyosabb feladat, hiszen ott a különféle funkciókhoz tartozó alap berendezési tárgyak praktikus elhelyezése is kihívást jelent.
 
Mégsem lehetetlen vállalkozás, sokkal inkább tekintem kreatív lehetőségnek, hiszen számtalan ötlet megvalósítható: legyen szó térelválasztásról, könyves polcról (mellékelt képen falba süllyesztve került!), a színek és fények játékáról, melyek segítségével nagyszerűen lehet "csalni", és optikailag tágítani a teret.

Márton Anikó

Megjegyzések