Tűzimádók, avagy a kandalló melege


Ezekben a hűvös, télies időkben melengető érzés egy kellemes szobában forró teát, vagy forralt bort iszogatva olvasni, beszélgetni, tévét nézni….
 Hogy ezt a meleget a társasházi központi fűtés, vagy a családi ház cirkója, netán a kandalló tűzének érzete biztosítja a hőmérséklet szempontjából mindegy, a látvány illetve a hozzá kapcsolódó hangulat miatt azonban jelentős különbség van egy radiátor vagy egy enteriőrbe tervezett kandalló között.
 Ez utóbbi léte persze nem minden otthonban adott, bár a mai újdonságoknak köszönhetően akár kémény nélkül is lehet kandallónk, igaz ez esetben nélkülözni kell az igazi tűz pattogását, cserébe viszont megmenekülünk a fahasábok aprításától.

Lehetőségünk van a hagyományos kandalló helyett gázüzemű vagy elektromos látványkandallót tervezni és szereltetni otthonunkba. Előbbi esetében gázégők biztosítják a leghatékonyabb és leggazdaságosabb fogyasztást. Utóbbinál egyszerűen az elektromos hálózatra kell csatlakoztatni, ehhez elegendő egy darab dugaljat kiépíteni.
  
Mind a hagyományos, mind e két újdonságnál figyelembe kell vennünk azt, hogy pusztán kiegészítésnek és a látvány miatt vágyódunk egy kandallóra, vagy netán fűteni is szeretnénk azt a helyiséget, ahol elhelyezzük. A fatüzelésű tűzterek esetében lehet zárt vagy nyílt égésterű, előbbi biztonságosabb és gazdaságosabb a hőtechnika miatt, utóbbinál megfelelő átmérőjű és jól működő kémény megléte elengedhetetlen.
Az elektromos látvány tűztereknél is lehetőség van arra, hogy kiegészítő fűtésként a kora őszi estéken használhassuk. Ez esetben egy erősebb teljesítményű készüléket kell választani, mely a látványon túl hőt is képes leadni.
 
Ha már tudjuk a lehetőségeinket, akkor dönthetünk a design-ról. Ezt persze jó, ha összhangba hozzuk a lakás stílusával, a már meglévő beépített anyagokkal és eszerint terveztetjük meg leendő kandallónkat. A klasszikus vagy rusztikus berendezések mindig is megmaradnak a köztudatban, de nem minden otthon részeként képzelhetőek el. Egy modern, vagy minimál, netán kicsit keleties ízű lakásba oda illő anyagokból készülő darabot kell készíttetnünk. Ma már ezen a téren is óriási és néha már-már meghökkentő a választék. A természetes kőburkolatok, az elegáns márvány vagy gránit burkolat, ezüstös fém vagy fekete lemezek, épített gipszkartonba rejtett tűztér, vagy térben álló variáció mind-mind megvalósítható a tűzimádók nagy örömére.

Mindebben persze akkor lesz maradéktalan a megbízó elégedettsége, ha a füst nem csap vissza, ha a tűztér tényleg annyi hőt ad le, amire szükségünk van, ha a környezetünkbe maximálisan odaillő berendezési darabot tudhatunk magunkénak. Mindehhez gondos és előrelátó terveztetés, megfelelő szakember csapat, jó minőségű anyagok és precíz beépítés szükséges.
Márton Anikó
szín és stílustanácsadó

Megjegyzések