Fából vaskarika? - nem! dekoráció

 

A fa az egyik legfontosabb nyersanyag – ehhez hozzátehetjük: az emberhez legközelebb álló is. 
A fa történetében benne van az ember története, és fordítva is.
Az emberélet kezdeteinek leghűségesebb anyagtársa. Amint a kolozsvári néprajzos, Kós Károly mondja, az emberiség első korszaka talán a fakorszak volt. Azóta az ember anyagok és műanyagok tömkelegét állította szolgálatába, mégis valamilyen ősöktől és emberi alapélményektől meghatározott vágyódás él benne az élő, majd anyagában tovább élő, bennünket tárgyként körülvevő fa iránt.
Betonnal túlzsúfolt világunkban ezért lehet ezzel az anyaggal visszalopni az otthonosságot, a melegséget, valójában belső és külső környezetünk harmóniáját megteremteni néhány kedves, természetből választott dekorációval.


Fából rengeteg dekorációs tárgyat készíthetünk. Készülhet bejárati ajtódísz, ablakdísz, vagy bármilyen más használati tárgy is. Ha akasztható díszt szeretnénk, ahhoz vékonyabb rétegelt lemezt válasszunk, ha viszont stabilan álló díszt, akkor MDF lapot használjunk. A rétegelt lemez könnyű, míg az MDF lap nehéz. Barkácsboltban vásárolhatunk különböző méretű és vastagságú rétegelt lemezeket és MDF lapokat. 


Ám, ha türelmesek vagyunk és kézügyességgel is megáldott a sors, vagy családi, baráti körben akad, aki mindkettő készséggel rendelkezik úgy egészen különleges dekor és lakberendezési tárgyakat alkothat.
Például kisebb faágakból térelválasztó. Itt történetesen egy fürdőszobában a kád és mosdó közé került, de akár nappaliban belül funkció elkülönítésre is kiváló megoldás.
Ha nem áll rendelkezésre ekkora mennyiségű nagyjából egyforma méretű faág, akkor fogjunk neki egy tükörkeretnek.

Girbe-gurba darabkákból, - emlékeim szerint például a spirálfűznek pont ilyenek az ágas-bogas részei - egymásra ragasztva, megfelelő alapra helyezve nagyon látványos és természetközeli hangulatot hozhatunk létre egy ilyen magunk alkotta tárggyal.
 



Giancarlo Zema olasz formatervező alkotta a Bright Woods nevű kollekciót az Avanzini Group felkérése. A limitált kiadás 120 ülőzsámolyból és 60 asztalból áll.
A fa asztalok és ülőalkalmatosságok harmonikus, kavicsra emlékeztetően gömbölyded formáját zebracsíkossá varázsolja a beépített fény. Ez a fehér és a sárga esetében az afrikai kézműves fatárgyakat juttatja eszünkbe, és a tompa fénycsíkok nagyszerűen harmonizálnak a fa erezetével; a neonszínű kék fény és a mahagóni barna fa pedig különlegessége miatt izgalmas.
 Ha nem is ennyire design darab, ám kétségkívül különleges asztalka a nyers farönkökből álló elrendezés.
Végére hagytam egy kedves, adventi hangulathoz jól illeszthető, fából készült hóember figurát :)


Három különböző méretű fahasáb, fantáziánkra bízott és kézügyességtől függő felöltöztetése, némi drót, egy aprócska kötött sapka, zsineg, kevéske fafesték vagy matrica.
Márton Anikó

Megjegyzések