Ha nyár, akkor bodza

Hogy nyár van-e már tényleg azt maximum a naptárra pillantva tudom, a májusi hónap inkább egy kora tavaszi időt hozott, de a bodzavirágzási szezon elérkezett május végefelé itt az Őrségben is. Tudom, hogy más területeken már üvegben figyelnek a kész bodzaszörpök, de itt az Alpokalja közelében később indul a tavasz, így minden egy kicsit később érik, viszont mindent pár héttel később szüretelünk 🙂 



Olyan szerencsés vagyok, hogy a kertemben két csodás bokor is van, mindkettő kicsit árnyékosabb helyen így ma délelőtt jött el a bodzavirág szedés ideje. 

Teljesen nélkülözve minden biztonsági intézkedést, egy nem túl profi létrával kellett elérnem a nagyjából elérhetetlen magasságban lévő virágokat. Nem sikerült minden virágot leszedni, de így legalább marad a madaraknak is az ősszel beérő bodzabogyó terméséből. Mivel madárbarát kertben élek, így nekem természetes, hogy így is támogatom azt, hogy cserébe a kártevőket karban tartsák. A madárdalról, csivitelésről és esti csodás énekükről nem is beszélve. 

Egy adagot egy ötliteres üvegben szoktam készíteni. Rétegezve rakom a bodzavirágokat, nádcukrot és citromkarikákat. Ilyen esetben, amikor a héját is használom mindig bio citromot veszek. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje, és 1-2 napig hagyom, hogy a virágpor kioldódjon, szép sárgás színe lesz. Az illat természetesen már szedéskor is bódító, az üvegbe szagolva is ugyanígy érzek, különleges aromája van ennek a növénynek. 

Megjegyzések