Ökodivat körkép

Nem csak a biotáplálkozás, vagy bioélelmiszerek ismerete és fogyasztása vált fontossá és egyre inkább ismerté, nem csak a környezetbarát háztartási praktikák válnak egyre hangsúlyosabbá, hanem a divat, az öltözködés terén is megfigyelhető a tudatosan választott, környezetbarát anyagokból tervezés, vagy épp a vásárlók részéről annak az igénynek fontossága, hogy ruházatunk is lehet öko
De hogyan lehet elképzelni, vagy körülírni az ökodivatot? Akár a világhálón, akár divatbemutatókon járva többféle irány, trend figyelhető meg ezen a területen.
kép forrása: eco-fashion

Az egyik irányvonal, amikor a tervezők természetes anyagokat, akár növényeket felhasználva kreálnak, ennél az öltözéknél már ránézésre is biztosak vagyunk abban, hogy az alkotót környezettudatos gondolatok vezérelték. Különleges társítások, virágszirmok, moha, levelek formálják a ruhákat, melyek igen látványosak, ám kevésbé alkalmasak mindennapos viseletre.
Egy másik vonal, amikor egyszerű, hétköznapinak tűnő viseletek esetén, ha nem járunk utána, nem olvassuk el a ruházat címkéjét nem biztos, hogy rájövünk, hogy az igazán organikus viseletek esetében már az alapanyag előállításnál nagy figyelemmel vannak a gyártók, készítők arra, hogy minél kevesebb környezetszennyező anyagot, folyamatot alkalmazzanak. 
 Az ökodivat ez esetben azt jelenti, hogy olyan ruhákat készítenek, forgalmaznak, melyeknél kiemelkedően fontos a fenntarthatóság, a környezetvédelem, és a szociális érzékenység. Az alapanyagok, festékek vagy újrahasznosítottak vagy biotermesztésből származnak, természetes, növényi alapú festéket alkalmaznak, és maximálisan előnyben részesítik a fair trade termékeket, visszautasítják a kizsákmányoló munkát. A ruházatok címkéjén találunk olyan jelölést, mely a természetes alapanyagokra és a fair trade kereskedelemre utal.

San Franciscoban és Londonban van már olyan ruha és textiltervező egyetem, ahol a környezetbarát technológiákra, a természetes folyamatok maximális tiszteletben tartására helyezik a hangsúlyt. A Permacouture iskola neve is érdekes ötvözete a permakultúrának ( az élővilággal együttműködve)  és a szabászatnak - (couture=szabászat).
A legnagyobb márkák tervezői megengedhetik maguknak, hogy a kollekcióihoz nagy mennyiségben biopamutot rendeljenek, ám a kezdő ökodizájnereknek gyakran kell más inspirációs anyagból alkotni. 
Így aztán egyre gyakoribb, hogy újrahasznosított tárgyakból, alapokból terveznek.
 Maradék anyagdarabokból, bőráruból,  újrahasznosított PET palackokból készülnek, bár ezek az ún. re-ruhák szintén a kevésbé hordható kategóriába sorolhatók, sokkal inkább a figyelemfelkeltés a cél, és az a szemlélet, miszerint újragondolva, kisebb-nagyobb átalakítással izgalmas viseletek készíthetők.
A fenti irányzatok mellett egyre több színész áll ki, vagy segíti ezeket a törekvéseket.  Emma Watson, aki Hermione Granger megszemélyesítője a Harry Potter-filmekben, két évvel ezelőtt egy addig kevésbé ismert divatmárkára hívta fel az emberek figyelmét azzal, hogy az arcát és nevét adta a cég termékeihez. Akkor a People Tree elnevezés egy csapásra lett ismert fiatal és divatkövető körökben egyaránt.

Mi is az a People Tree?

20 évvel ezelőtt egy vállalkozó szellemű hölgy, Safia Minney és két barátja a Jokohamai Egyetemről úgy döntött, hogy fontos lenne egy olyan szolgáltatást létrehozni, mely a minőségi termékek gyártása mellett elsődleges gyártási szempontnak tekinti a zöld működést és a méltányos kereskedelmet megrendelők és szolgáltatók között. Így jött létre a People Tree márka, mely azóta egyre nagyobb sikerrel készíti környezetbarát kollekcióit, melynek minden egyes darabja a fejlődő országokban élő és dolgozó People Tree-munkásoknak biztosít napi megélhetést és tisztességes bért Indiában, Egyiptomban, és még sorolhatnánk.  
 Emma Watson, aki eddig négy kollekció tervezésében és kampányában vett részt, így nyilatkozott az új tavaszi ruhákról.  
 “Tavaly kezdtük el tervezni a 2011-es tavaszi kollekciót, mikor elkezdtem az egyetemet Amerikában. Safia, a People Tree alapítója és Misato, a márka egyik tervezője Londonból is utánam jöttek, hogy együtt dolgozhassunk.
Együtt döntöttünk a felhasználandó anyagokról, színekről, mintákról és formákról. Az volt a célunk, hogy egy igazán praktikus, hordható kollekciót hozzunk létre, mely egyben hangosan hirdeti azt is, hogy a People Treenek dolgozó emberek a fejlődő országokban mennyi munkát és energiát fektetnek egy-egy darab elkészítésébe.”

Emma Watson fotói: forrás
forrás: Diverziti


Márton Anikó

Megjegyzések