Testtudat és a helyes légzés


Számtalan tényező van, ami szívünk egészségére hat. Stresszkezelés, tápláló egészséges étkezés, káros szenvedélyektől mentes élet. De ezen felül még sokat lehet tenni érte. A szív nem csak egy izmos szervünk, ami megállás nélkül végzi a munkáját.
A hangulatunk, és a bennünk lévő feszültségszintek jelentősen befolyásolják a szívbetegségek kockázatát. Ez azt jelenti, hogy a szívbetegség megelőzés nem csak annyi, hogy étkezünk és edzünk, hanem feszültség csökkentő, úgynevezett „elme-test-kapcsolat” gyakorlatok szintén sokat tesznek szívünk állapotáért.
Ezen tevékenységeknek, más területen is hasznuk van, fellendítik a hangulatunkat, segítenek összpontosítani miközben javítják az edzettséget és növelik a pozitív életenergiákat.

Íme 5 mozgásforma amit érdemes belefoglalni az egészséges életmódba, hogy segítsünk az elménknek a testünknek és a szívünknek.


Jóga.
Sokan azt gondolják, hogy a jóga egy mozgásforma, egyfajta edzés, mely rugalmasabbá teszi testünket és javítja a keringést, ennél azonban jóval többről van szó. Miközben a jóga gyakorlatokat végezzük megtanulunk helyesen lélegezni a teljes tüdőnk és a rekeszizmunk használatával. A gyakorlatok közben testünk, sejtjeink, az agyunk megfelelő mennyiségű oxigénhez jut. A tudatos légzés során a stresszt is kezelni tudjuk.
Medical Engineering and Informatics Journal kutatása során rendszeres jógázókon végeztek vizsgálatokat és megállapították, hogy a jógiknak erősebb a szívük paraszimpatikus irányítása vagyis kevésbé reagál a szívük heves, meggyorsult szívdobogással izgalmakra, szorongásra.
Arra még nem találták meg a választ, hogy a jóga nyújtó lélegző ellazulást segítő része okozza ezt a változást vagy a meditációs része. Úgy érzem itt a lényeg a pozitív hatása a szívünkre.
Már heti 3 alkalommal végzett 20 perces jógázás is rendkívül hatékony.

Meditáció:
A meditáció során testünket tudatosan ellazítjuk, szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a bensőnkre koncentrálunk. Bőséges a kutatás a meditáció feszültségcsökkentő hatásáról, mely nagyban hozzájárul a szív egészséghez. Egy átfogó kísérlet során, amelyet 200 páciensen végeztek 5 éven keresztül, nyilvánvalóvá vált, hogy azok között, akik csak napi negyed órát szántak belső elmélyülésre jelentősen csökkent a szívroham kockázata, csökkent a vérnyomásuk és alacsonyabb feszültség szinttel éltek. Az alacsonyabb feszültségszint eredményeképpen a kortizol szint (mellékvese által termelt stresszhormon) is alacsonyabb volt ezeknél az alanyoknál, valamint csökkent az érelmeszesedésre való hajlam is.
Meditálni szinte mindenhol lehet, használhatunk hozzá instrukciós CD-t vagy csak meditatív zenéket. 
 
Pilates:
A pilates egy olyan komplex mozgásforma, amely egyesíti a „nyugati” világ anatómiai ismereteit a „keleti” mozgáskultúra egyes eszközeivel. A gyakorlatokban speciális légzéstechnikák és a gerinc stabilizáló mélyizmai kapnak nagy szerepet. A test rugalmasságát növeli, testtartást javít és a hát fáradékonyságát csökkenti. Nemrég azonban az is kiderült a pilatesről, hogy a szív fittségét is javítja, ami segíthet a szívbetegségek kialakulásának megakadályozásában. Egy közepes intenzitású pilates edzés kardió megfelelői megegyeznek a taposógépen végzett hasonló intenzitású mozgás mutatóival. Miközben a pilates a légzőtechnikái révén feszültséget csökkent és segíti az ellazulást.


Tai chi:
Kulcsszavai: egyensúly, nyugalom, ellazulás, összhang, egység lágy természetes ritmusú mozgásban. Szellemi koncentráció, amely összpontosítja az elmét, növeli az állóképességet, miközben javítja az életenergia az az a chi áramlását. Miközben a gyakorlatok lassú táncát ejtjük helyes légzés közepette, csökken a stresszhormonszint, javul a vérnyomás és növekszik az immunrendszer védekező sejtjeinek a száma, mindeközben harmóniát teremt az ember a környezet, a szellem és test között. A thai chi feszültség csökkentő hatása mellett még enyhíti a depressziót és növeli az önbecsülést. 

Mély légzés (technika):
Az eddigi mozgásformák mindegyikében közös a mély légzés, amely akkor helyes ha lassú, koncentrált, mély és irányított. Mindössze 5 perc alatt megnyugtatja az embert, miközben jelentősen oldja a feszültséget. Ellazulnak az izmok, csökken a vérnyomás, lassul a szívritmus és frissítő oxigénnel látja el testünket. A légzés-gyakorlat után frissebbnek, energikusabbnak érezzük magunkat, javul a koncentrációs képesség és kiegyensúlyozottabbnak leszünk.
A mély légzés gyakorlatait bárhol bármikor a nap bármelyik szakaszában végezhetjük, nem kell hozzá speciális felszerelés, helyszín csak mindössze 5 perc magunkra figyelés.

Ezek az elme-test-gyakorlatok sokat tesznek szívünk egészségének javításában, érdemes kipróbálni őket és részévé tenni az egészséges életmódunknak.

Árvai Krisztina
Táplálkozási tanácsadó


Megjegyzések