Virágzóan virágos képek és hangulatok

Nem csak azért, mert tavasz van, és bújnak ki az első virágok a kertekben, nem csak azért, mert mi nők mindig örömmel és érzékenyen fogadunk akár egy szál virágot is - persze érzékenyen fogadjuk azt is, ha nem kapunk:)
Mindenesetre tény, ha az ember ránéz egy csokorra, egy virágos bolt kínálatára, sétálgat a virágos mezőn valahogy önkéntelenül jó érzéssel töltődik fel. Hogy ez a színek hatásának köszönhető, vagy a természet szépségeinek, netán az a jó érzés kerít hatalmába ilyenkor, amely 1-1 kedves, ünnepi csokorhoz köthető  emlék, vagy szerelmetes élmény éppen,  mindegy is, hisz a lényeg, mint  ahogy minden évszaknak vannak állandó és jellemző növényei, úgy örök a virágmotívum, művészetben, divatban, dekorációban egyaránt.
A képek között válogatva erősödött meg benne, hogy ennél természetesebb, jókedvre, jó hangulatra derítő eszközt nehéz lenne találni, mint egy bokréta.


Ez az első kép egy konyhai fotó, rajta a sütés-főzés egyszerű kellékei, mint mérleg, vaj, sütőpapír .... és egy kancsónyi friss virág :) Ez utóbbi persze nem a sütéshez kell, bár vannak ehető növények, melyek nem csupán dekorálnak, hanem ízesítenek is, pl. levendula, kamilla, de itt túl azon, hogy vélhetően magazinba készülő fotóról van szó, és ezért beállított kép, mégis jó példa az a nemes egyszerűség, ahogy ennyitől szinte örömtelivé válik a konyhai rutin is. 

Maradva még a konyhában, és készülődve a húsvétra, egy kosárnyi tojás és néhány kedves, tavaszi virág. Ahogy egyik kedvenc filmemben - Az ördög Pradát visel - mondja Meryl Streep: Ennyi :)
  A húsvéti, ünnepi asztalon is jól mutat és nagyon természetes hatást kelt néhány nárcisz, jácint.
 Tavasszal még kevésbé harsányak a színek, bár a sárga árnyalatai is jellemzőek, mégis inkább a pasztell összeállítások gyakoriak, friss, üde zöldek, drappok, vanília és halvány kék.
Ahogy már az őszi divat és fazonok is a romantikus stílus jegyeit viselték, úgy a tavaszi kollekciók még inkább erősítik ezt a kedvelt irányzatot. Ha pedig romantika, akkor egyértelműen virág, hisz ennél a stílusnál ez a motívum áll a középpontban. 



Legyen szó ruháról, blúzról, szoknyáról vagy éppen kiegészítőkről, jellemzőek a finom anyagok, púderes, pasztellszínek, fodrok, tüllök, virágok, masnik. Nőiesek a fazonok is,  mind a ruhák, szoknyák és blúzok is lágy esésűek. Természetesen nem csak ruházatunk, de a táskánk, vagy épp a cipő is lehet virág mintás. Egy lényeges dolgot tartsunk szem előtt: virágost a virágossal ne keverjünk, valamint alkatunktól függően válasszuk ki, hogy apró vagy nagyobb mintás anyag áll-e jobban. 

Márton Anikó

Megjegyzések