Újrahasznosított tárgyak a lakberendezésben


Önkéntes szemléletváltás, re-ötletek,  ....érdekes dolgokra, tárgyakra bukkanok böngészések során, így most egy kicsit szeretnék azzal foglalkozni a blogban, hogyan lehet környezettudatosan módon dekorálni, berendezni otthonainkat. Hogyan lehet úgy alkotni, létrehozni valami újat, hogy az minél kevésbé legyen a környezetre káros. Hogyan tudunk úgy anyagokat, gyártási technológiákat, felújítási módokat választani, hogy az minél kevésbé terhelje a környezetet.

 
Nem könnyű feladat, hiszen pont egy felújítás, átalakítás, új építés, aminél rengeteg hulladék, szemét keletkezik, a csomagolóanyagoktól kezdve az építési törmeléken át.  De   a szállításon át, a világítási megoldásokkal, energiatakarékos technikák megismerésével és, ha lehet alkalmazásával számtalan terület akad, melyekre hatással lehetünk. Úgy gondolom, hogy előre átgondoltan, egyfajta tudatossággal felvértezve lehet tenni a környezet védelméért ezen a területen is.
A téma csöppet sem könnyed, ám nagyon is szükséges róla beszélni, ötletelni, tájékozódni. És, ha lehetőség van, akkor alkalmazni!

 
Most elsőként ebben a témában egy igazán kedves, megkapó lámpát találtam. Eredeti árát tekintve elég borsos - de nem lehetetlen, hogy egy ügyes lámpakészítő, no és egy leleményes megbízó tud hasonlót alkotni.
A kellék hozzá néhány üres üveg, a szép összhatás kedvéért egyformák legyenek. Villanyszerelési kellékek, úgymint foglalat, izzók - válasszunk energiatarékosat! - egy kovácsoltvas keret, felfüggesztés. Bár megkockáztatom egy íves, hajlított fakeretben is jól mutatnak az üvegek. Fakeretes megoldás esetén inkább rusztikus berendezéshez ajánlom, ám ezzel a kovácsoltvas illesztéssel klasszikus enteriőrben is remekül mutat.
Nézzük a képeket, egyedi, ötletes és takarékos megoldás!
Márton Anikó

Megjegyzések