Zöld esküvő, öko menyegző


Ökológiai esküvő? Nocsak, ez valami trendi dolog lesz? Még nem tudni, de egyre inkább kezdenek teret hódítani a tudatosság jegyében. Biológiailag lebontható étkészletek, újrahasznosítható esküvői meghívók, egészséges reform-menük és élő virágok egy öko-esküvő alapvető elemei. A legfontosabb és legtöbbet mondó lépés pedig egy fa ültetése az éjféli tűzijáték helyett.
Ez a stílus Angliában indult és remélhetőleg egyre jobban terjed nálunk is, bár úgy gondolom elsősorban azok körében, akik eleve a természetbarátok, környezetvédők körébe tartoznak. Egy zöld esküvő ahogyan ezt egyenlőre nevezik - egészen más szervezést igényel, mint egy hagyományos. De mit is jelent valójában egy ökológiai esküvő?  Tiszteletet a természet és természetesség iránt, környezettudatos  gondolkodást, és olyan anyagok használatát, melyek kémiai vegyszertől mentesek, és környezetkímélők.
Egy ökológiai rendezvény szabályai: „ne rombolj, hasznosíts újra és szeresd a természetet!"


Azok a párok, vagy szervezők, akik ezen a napon is szeretnének természetes közegben, a hagyományokat tiszteletben tartva, de mégis nem pazarlóan megélni és megülni ezt az ünnepet nagy többségükben a mindennapokban is  olyan tevékenységeket helyeznek előtérbe, melyek kevésbé ártalmasak a környezetre, többségük kerékpárral jár és vegetáriánus.
Az ünnepi vacsorához az ételekhez felhasznált gyümölcsöket és zöldségeket szigorúan ellenőrzik, fő kritérium: a lehető legkevesebb vegyi anyagot tartalmazzák, melyek igaz frissen tartják a terméket.
Az ökológusok körében nagyon kedvelt, természetes anyag a kender, mivel a gyapottal ellentétben vegyszerek nélkül is megél és a legtöbb tápanyagot visszahelyezi a talajba. Egy "zöld" menyasszony nagy valószínűséggel kenderből készült esküvői ruha mellett fog dönteni. Vagy, ha azt nem tud beszerezni vagy készíttetni, akkor is marad a természetes anyagoknál, vagy alakíttatja át, teszi ünnepivé már meglévő ruháját.
Dekoráció, díszítés terén a legegyszerűbb és egyben a legnemesebb anyag a virág, virágszirom örökzöldekkel kombinálva. A vendégek számára kedveskedni lehet finom teákkal, magvakból készült apró süteményekkel vagy kisebb, saját ültetésű cserepes virággal. Egyedi dekoráció készülhet meglévő anyagok kombinálásával, a képeken látható ötletes, saját kezüleg is könyen elkészíthető papírdíszekkel. 
 
Az esküvői vendéglátáskor megmaradt ennivalót és virágokat nem dobják el, hanem kórházaknak, gyerek- és idősek otthonának adományozzák. Az  esküvői meghívókat és menü kártyákat újrahasznosított papírból készítik, lehetőség szerint saját kézírással és nem nyomdai megmunkálással. A tűzijátékok helyett, melyek túlságosan szennyezik a levegőt és károsak a hallásra, úgy a természet, mint az ember számára hasznos cselekedetté válik az ünnep egyik látványossága, ami nem más, mint egy fa ültetése.
Azért hogy a természettel szembeni hűségüket kifejezzék, a mennyasszony és a  vőlegény közösen ültetik el a gondosan kiválasztott fa-csemetét.
Képzeljük el, hogy egy 50 éves házassági évfordulón az unokákkal közösen ennek a  fa árnyékában ülve idézik fel a régi szép emlékeket. Mennyire más ez a boldogság és milyen jó érzés így visszaemlékezni.
Továbbra is az öko-tudatos gondolkodás jegyében: autó helyett gyalogolhatunk, főleg falun, de ahol lehetőség van rá a fiatal pár bérelhet hintót a nagy alkalomra. Lehetőség szerint a rendezvény helyszínei közel legyenek egymáshoz.
 
Az ünnepség után mind több fiatal pár dönt biciklis nászút mellett, jövedelemtől függően választva természet közeli helyek látogatását, akár európai országok vonatkozásában, de Magyarországon maradva is számtalan, páratlan lehetőséget találni, melyek  felfedezésére így kiváló alkalom nyílik!

Márton Anikó

Megjegyzések