Varázslatos fények



Varázslat, nem varázslat a fény ősidők óta az emberi lét velejárója. Az ősember még a tűz segítségével világított, melegített, manapság már a legmodernebb technika is rendelkezésünkre áll, ha otthonunkat fénybe kívánjuk öltöztetni.
A Teremtsd meg álmaid otthonát könyv természetesen foglalkozik a világítással, fényekkel is, hiszen ez is szerves része a lakberendezésnek, tervezésnek, vagy épp átalakításnak.
Fontos tudni, hogy mennyi természetes fény jut az egyes szobákba a különböző napszakok és évszakok során, illetve mindenképpen fontos a helyi megvilágítás kialakítása a lakáson belül funkciókhoz igazodva.
Lizzie O'Prey, a szerző gondolata: "A tér megvilágításának három módja van: jó, rossz és csapnivaló. A világítás a szoba összhatásának egy fontos összetevője; ha ételekről lenne szó, akkor egy torta cukormázához vagy egy étel csodálatos szószához tudnám hasonlítani. Ha igazán jól sikerül, Michelin-csillagot érdemel."



Az általános fényforrás mellett a legelterjedtebb a hangulatvilágítás, vagy dekorációs világítás. Illeszkedhet a berendezés stílusához, ám ezen belül megjelenhet diszkréten, mintegy csak háttérfényt biztosítva, ám lehet provokatív, és direkt feltűnő formájú a lámpatest és búra, így konkrét dekorációs tárgyként is funkcionál akkor is, amikor épp nem bocsát ki fényt.
 
Dekoratív és a központi csillárt egyre gyakrabban kiváltó megoldás az oldalfalnál körbefutó párkányvilágítás, amelynek szereléséhez általában gipszkartont alkalmaznak, a hozzá kapcsolódó párkánydísz gipszből, vagy előregyártott elemekből készülhet.
Egyenletes alapvilágítást nyújt, több funkciós tér esetében térhatároló elem is egyben. A beépített, rejtett fényforrások megvilágíthatják a mennyezetet  - ezt célszerű alacsonyabb belmagasság esetében alkalmazni. Nagy belmagasságnál a fények az oldalfal irányába forduljanak, így derített fényt leadva a hangsúlyt a tér felé, falon lévő képek irányába igazíthatjuk.  A körbefutó rejtett világítás kellemes hangulatfényt nyújt beszélgetés, vagy akár tévézés közben is.
A direkt, helyi fényforrás használata néhány területen elengedhetetlen. Ilyen például az étkezőben az asztal fölötti rész, konyhában a konyhapult megfelelő világítása, dolgozószobában az író vagy munkaasztal, fürdőszobában a mosdónál elhelyezett tükör megfelelő világítása.
Falikar használata a legtöbb helyiségben jó kiegészítő megoldás, közlekedők, lépcsőfeljáró megvilágításához kifejezetten ajánlott. Ez utóbbiak esetében a legjobb, ha mozgásérzékelővel kombinált, így ténylegesen csak akkor kerül használatra és fogyaszt áramot, amikor arra járunk :)
Hálószobában és gyerekszobában is szükséges minél több helyi fényforrást tervezni és alkalmazni. Esti olvasáshoz, pihenéshez olvasólámpa ajánlott, kiegészítőnek hangulatos a súrló falfény, mely beépített világítással érhető el.

 A fényeken túl nagyon fontos a különböző fényforrások színhatása - hideg fény, meleg fény - valamint az is, hogy foglalkozzunk az energiatakarékossággal is.
A világítás tervezése ne csak a fények helyének meghatározására szorítkozzon, hanem arra is kitérjen, hol érdemes fényerőszabályzót beiktatni, milyen funkcióhoz érdemes LED-es megoldást alkalmazni, valamint a gyakran, huzamosabb ideig használt lámpákhoz mindenképpen az energiatakarékos izzók kerüljenek beszerelésre.
Bár tény, hogy ezen a területen a látvány az elsődleges, ám a villanyszámláról se feledkezzünk meg!

Márton Anikó

Megjegyzések