A lakásátalakítás titkai

Két nagyszerű könyvet kaptunk a Scolar kiadó jóvoltából - Tökéletes esküvő, valamint Teremtsd meg álmaid otthonát !

Míg előző könyvet a facebook oldalunkon az 1000 rajongói szám eléréséhez tartogatjuk, utóbbit azonban szeretnénk mielőbb kisorsolni.
Ehhez egy kis aktivitást várunk és kérünk olvasóinktól :)
1 héten át mindennap megosztásra kerül egy jó tanács, vagy épp felvetés a könyvből, ezzel egyben kiemelve egy-egy hangsúlyos területet a lakás berendezésével kapcsolatban. Ehhez a bejegyzéshez kérünk elsősorban Facebook oldalunkon 1-1 hozzászólást, kommentet az adott témával kapcsolatban. Aki nem használja a facebook közösségi oldalt tőlük itt a napi bejegyzéseknél várjuk a hozzászólást. Az egy hét leteltével a hozzászólásokat, kommentet író olvasóink között fogjuk a könyvet kisorsolni.
A könyv szerzője: Lizzie O'Prey így vall a lakberendezésről, otthonunk egyediségéről: 
" A lakásnak nemcsak dekoratívnak kell lennie, hanem praktikusnak is, hisz itt töltjük mindennapjainkat, ám nincs szükség iparművészeti diplomára ahhoz, hogy egyedivé alakítsuk otthonunkat. "
A könyv 52 remek ötlettel segíti azokat, akik otthonuk szépítésén fáradoznak, vagy éppen egyáltalán nem fáradoznak, hanem lelkesen csinálják, ám néha kifogynak az inspirációkból.

Kezdjük egy mindenkit érintő, ám sokakat megosztó témával: a függönykérdéssel. Azt tartja a mondás, hogy a textília olyan, mint a mesében a király ruhája, nélküle meztelen lenne otthonunk látképe.
Lizzie O'Prey eképpen vélekedik erről: 
"...Ha kívülről nem láthat be senki a lakásba, elgondolkodhatunk azon, hogy teljesen csupaszon hagyjuk az ablakokat. A külvilág azonnali látványa a szobába belépőkre különleges hatást gyakorol majd. Ha ez a megoldás kopárnak hat, szerezzünk be több különböző magasságú vázát... Jól mutat az is, ha a párkányra képeket vagy fotókat teszünk, ezeket hangulatunknak megfelelően cserélgethetjük."
Személy szerint ehhez annyit szánok kiegészítésnek, hogy természetesen nagyon nem mindegy, hogy az a bizonyos látvány a külvilágból milyen. hatással van ránk. Fenti javaslatnak akkor és ott van létjogosultsága, ahol szépséges természettel körülvett környezet, vagy más, hangulatos látkép, akár városi panoráma övezi otthonunkat, és nem egy gyárkémény, vagy a szomszéd épület csupasz tűzfala jelenti a látványt.
Különböző kultúrák, különféle függönyözési módok, és ezen belül is mindenki számára eléggé egyedi ez a téma. Viszont mivel a választék lenyűgöző, és számtalan szebbnél-szebb anyag közül választhatunk akár függönynek, akár díszpárnának, ágytakarónak valót, érdemes egy kicsit körüljárni, és elsősorban saját igényeinkkel megismerkedni. Szóval a mérce ne az legyen, hogy a szomszéd éppen a múlt héten cserélte le ablakán a függönyeit :)) Merthogy a függöny az, ami történetesen nem csak bent látszódik, hanem kívülről is megfigyelhető.
Persze csak ott, ahol van függöny az ablakokon :)
Leginkább a skandináv országokra jellemző, ahol egyébként is a puritán egyszerűség teremt egyediséget, mindemellett pedig az a praktikum, hogy azt a kevéske természetes fényt, amely az északi fekvésű országokba jut szeretnék minél nagyobb mértékben élvezni, és nem kizárni otthonuk falain kívülre.
Úgyis hívják, hogy az északi fény-kultusz "oltára" az ablak.
Éppen ennek ellentéte az angol, klasszikus lakberendezési stílus, ahol viszont bőségesen alkalmaznak textíliát, ablakokra is, bútorok kárpitozására és dekorálásra is. Az ablakokon többszörösen húzott, redőzött fazonok, fényáteresztő, sötétítő, drapéria elengedhetetlen kellékek abban a kultúrában.
Kellemes átmenet lehet a kettő között, ha megoldható az árnyékolás rolóval, fareluxával, redőnnyel, így napközben elegendő lehet egy vékonyabb, áttetsző anyagból készült fényáteresztő függöny.
Nekem igazán azok a függönyözési módok tetszenek, amikor van is függöny, meg nincs is :) Legalábbis abban az esetben, ha tényleg jóleső látvány vesz körül, amikor az ablakon kitekintünk, és szeretnénk is ebben gyönyörködni. Ez esetben a függönyöket rafinált módon lehet alkalmazni:
- elkötővel oldalra kötni, akár aszimmetrikus megoldással
- íves varrással csak felső drapériát alkalmazni
- római rolót varratni, vagy vásárolni, amikor könnyedén tudjuk variálni a külső tekintetet
A végére egy kedves kép, még ünnep előtt találtam egy dekorációs blogon.
Azt hiszem ügyes kezűeknek, no meg türelmes egyéneknek remek megoldás, és nagyon egyedi hatást keltő ez a "van is függöny - nincs is függöny" esetére :)
Inkább télies hangulathoz illeszkedik, szépséges hóesést idézve, de évszaknak megfelelően lehet különböző mintákat, formákat kivágni, akár színes papírból is.

Márton Anikó
szín és stílustanácsadó

Megjegyzések