A természet kincseiből karácsonyra


Sokan vannak, akik szívesebben díszítik otthonukat a természetből származó dekorációval még karácsony idején is.
Különösen akkor, ha otthonuk stílusa is a tradicionális jegyeket viseli magán.
A természetes anyagokból, termésekből készülő dekoráció nem csupán az egyik hagyományos dekorálási mód, de kivitelezése is egyszerű, hiszen nem kell törekedni szabályosságra, nincsenek benne kötöttségek, ahogy a természetben, úgy a belső díszítés során is olcsó és nem utolsósorban környezetbarát megoldás.
Ha a hozzávalókat a természetből szeretnénk használni, akkor időben el kell kezdeni a gyűjtését és a szükséges kellékek beszerezését.
Már az őszi hónapokban érdemes egy-két kirándulást tenni a közeli erdőbe vagy parkba, vagy utazásaink során is gondolni az év végi ünnepkor szükséges termésekre.  Gyűjtsünk mindenféle erdei bogyókat, hajlékony vesszőket, örökzöld leveleket, ágakat, színes lehullott leveleket, tobozokat, diót, mogyorót, ezek lesznek alapjai a füzéreknek, adventi koszorúnak, asztali díszeknek.

Adventi dekoráció

 
A fenti alapanyagokból könnyen készíthető adventi koszorú, amelyekkel díszíthetjük a bejárati ajtót, az ünnepi asztalt, továbbá vastag gyertyákat, dísztálakat, és poharakat is körbe fonhatnak. Vesszőből készült kis koszorúk kiváló karácsonyfa díszek lehetnek.
Adventi és bejárati koszorúhoz használjunk hajlítható vesszőt vagy drótot – dekoráljuk tobozzal, vagy makkal, termésekkel, különböző örökzöldekkel, bogyókkal.

 Ha ősszel még nem készültünk előre ágak, termések gyűjtésével akkor szárítsunk gyümölcsszeleteket - narancs, mandarin, alma, citrom - mind alkalmas és mutatós lesz akár kompozícióhoz, akár fahéjrudakkal vegyesen felfűzve. Vagy szárított fűszernövényeket is csokorba köthetünk.

 Néhány fahéjrudat rafiaszállal összekötve a fára is akaszthatjuk, ha a többi dísz is a natur stílusban készült.
 
Advent első hetében barátnőkkel mi is hasonló dekorációkat készítettünk.
Kedves ajándékként az egyik szerkesztőtársunktól EgyszerűenNő bögrét is kaptunk, azóta még finomabb a reggeli tea íze :)

Márton Anikó

Megjegyzések