Téli fényáradat gyertyákkal


Gombóc Artúr után szabadon személy szerint én imádom az illatos gyertyát, a méhviaszos gyertyát, a gömb alakú gyertyát, a kicsi vagy épp nagy gyertyát, a színes gyertyát, a csoportba rendezett gyertyát, az önmagában is szép gyertyát, az egyszerű gyertyát, az egyedien mintázott gyertyát  no és természetesen a mécseseket.        
Gondolom vagyunk így még jó páran, akik az év többi szakában is, de ilyenkor, az őszi-téli hónapokban, estéken még inkább szívesen gyújtunk gyertyát.
    Az emberiség már több mint két ezer éve használja a gyertyákat, évszázadokon át elengedhetetlen háztartási kelléknek számított.
Már az ókorban felismerték a faggyú és a zsír kiváló égési tulajdonságait, s azokat több helyen is hasznosították. Az első ismert viasz a méhviasz volt, mely akkoriban még igen ritka és értékes anyagnak számított. Krisztus születése után jelennek meg a faggyúgyertyák, mivel a viaszgyertya mindennapos használata túl költséges volt.

A szegényebb emberek állati eredetű hulladékból készült faggyúgyertyákat használtak, ez azonban igen kellemetlen szagokat árasztott és erősen kormozott.

 
 Ma már mindenféle forma és fajta gyertya kapható, mindenki talál olyat, amit vagy illata vagy formája miatt kedvel.
Én most néhány jópofa ötletet hoztam arra, hogyan lehet a legegyszerűbb gyertyával különleges dekorációs elemet alkotni, vagy hogyan lehet természetes módon, egymás mellé rendezve, némi plusz dekorációval kiegészítve hangulatos díszítést készíteni.
Például ezekben az üvegekben nagyon mutatós és látványos hatást nyújtanak a gyertyák.
Egyedi ajándékként is el tudom őket képzelni, a gyertya színével harmonizáló üvegfestést, vagy üvegmatricázást alkalmazva.

Különböző méretű és formájú, de egyszínű gyertyák egymás mellett itt éppen egy fémből készült, áttört mintás tálkában, de kerülhetnek bármilyen más tartóba, néhány színes gömb vagy termés kíséretében egyszerűen elegáns dekoráció.
 És egy összeállítás finom vonalvezetésű, és kétségkívül kecses mécsestartókról:

Klasszikus, modern, rusztikus, elegáns, vagy épp keleties otthonunk berendezése, a gyertya meg fogja találni benne a helyét. 
Márton Anikó

Megjegyzések