Nők vagyunk, változunk

Életünk folyamatos változás. Nem csak külsőnkben, szokásainkban, családi állapotunkban, érdeklődésünkben, hanem testünk is folyamatos változásokon megy keresztül. Ezzel együtt, ahogy csecsemőből kicsi lánnyá majd kamasszá fejlődünk, aztán nők, anyák, és érett hölgyek leszünk, szervezetünk folyadék és tápanyag szükségletei is folyamatosan változnak.

Az első 20 év. A csecsemőként testsúlyunk 70%-a víz, ez az élet előre haladtával csökken. A legjobb táplálék az anyatej. Ez tartalmazza megfelelő mennyiségben, minőségben, könnyen emészthető formában a fejlődéshez, növekedéshez szükséges tápanyagot. Az anyatej fedezi a folyadékszükségletét csak betegség, kánikula esetén szükséges a folyadékpótlás. Ahogy cseperedünk egyre több ízzel ismerkedünk meg. Gyümölcsök, zöldségek, húsfélék, tejtermékek és gabonák segítségével alakul ki a változatos teljes értékű étrend.

 
Gyermekkorunkban alakulnak ki a táplálkozási szokások, formálódik az ízlés, kialakul a helyes étkezési mód, rögzülnek a táplálkozási minták.

Ez az időszak a fejlődésről, növekedésről szól. Nagyon fontos az optimális csúcs csonttömeg elérése fiatal felnőttkorig. Ennek érdekében ebben a korban kiemelkedően fontos a kalcium bevitele.
Kamaszként 9-11 éves korban megkezdődik a hormonok termelődése, emiatt hatalmas változások következnek be a testalkatban és végletekig elmenő hangulat ingadozások jellemeznek minket. Nagyobb a szervezet vas, magnézium, kalcium igénye, emiatt érdemes több vasban gazdag élelmiszereket fogyasztani, nagy C-vitamin és folsav tartalmú zöldségekkel gyümölcsökkel kiegészítve. Megnövekedik a magnézium kalcium igény is, amely fedezhető tejtermékekből zöldségekből.
Fiatal lányok körében egyre gyakrabban jelennek meg táplálkozási zavarok, melynek kialakulásának okai lehetnek a média által mutatott példaképek, a kortársak kritikái. A lelki egyensúly, stabil családi háttér és az egészséges szervezet csökkentheti ezen zavarok kialakulásának esélyét.
A második 20-30 évben a családalapítás, az anyaság vagy a karrier tölti ki életünket. Napjainkban egy nőnek a harmincas éveiben életének talán legfontosabb döntését kell meghoznia. Gyermekáldás vagy sikeres szakmai pályafutás lehetőségének választása. Természetesen a kettő együtt is megvalósítható. Bármelyik utat válasszuk az egészség megőrzése meghatározza a jövőt.
Ha az anyaságot választjuk érdemes optimális állapotba hozni a szervezetet, szükség esetén megszabadulni a felesleges kilóktól. Ismét látszik mennyire fontos a megfelelő táplálkozás és az optimális testsúly elérése illetve megtartása.
A várandóság alatt megváltozik a tápanyag és folyadék igény. A napi energiaigény 3-500 kalóriával növekszik meg. Tehát tévhit, hogy „kettő helyett kell ennie”. Optimális a 8-10 kg-os súlygyarapodás a terhesség alatt.
Mikor megszületik a gyermekünk az ő ellátása a legfontosabb és ehhez ismét a testünk megfelelő ellátottsága a fontos. Szoptatás ideje alatt megnövekszik a folyadékszükséglet és néhány vitamin és ásványi anyag bevitele is fontossá válik. A-,B1-,B2-,B6- és C-vitamin, folsav, magnézium, foszfor, jód és cink ami nagyon fontos ebben az időszakban.
Ha a karriert választjuk szintén nagyon fontos a testünk karban tartása. Figyelni kell az egészséges táplálkozásra, mert a megfelelő tápanyag ellátottság és folyadékbevitel nagymértékben hozzájárul a megfelelő szellemi tevékenységek ellátásához.
A stressz, a kialvatlanság fokozzák a szabadgyökök keletkezését, emiatt naponta érdemes antioxidánsokban gazdag élelmiszereket fogyasztani. Az antioxidánsok támogatják az immunrendszer munkáját is, így megkímélik a testet a munkamánia káros következményeitől is.
A megfelelő táplálkozás mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás, ami megint csak jelentősen befolyásolja a folyadékfogyasztást. Nők lévén nagyon fontos az esztétikum is ezért különösen fontos belülről is, a megivott vízzel hidratálni a bőrünket. Ez segít bőrünk rugalmasságának hosszan megőrzéséhez.
A harmadik életszakasz a leghosszabb. 50-60 éves kor lelkileg igen megterhelő időszak, éppen ezért nagyon fontos, hogy jó egészségi állapotban érjen bennünket a változás. Kialakulhatnak egészségügyi problémák, kirepülnek a gyerekek, megindulnak a szervezetben azok a folyamatok, amik sokunk életét megkeserítik. Hőhullám, izzadás, ingerlékenység, szorongás. Elkezdődik a menopauza avagy a „banyakor”. A menzesz  elmaradását sokan a nőiesség elmúlásaként élik meg. A bőr szárazsága, rugalmasságának csökkenése, a megjelenő ráncok ellen hatékony fegyver a kellő mennyiségű folyadék, a rendszeres gyümölcs zöldség fogyasztás.
Szembesülünk azzal, hogy az évek múlásával a mérleg mutatója egyre feljebb kúszik. Sajnos tudomásul kell venni, hogy a korral csökken az alapanyagcsere-30-as éveinkhez képest 60 éves korra mintegy 15%-al. Ezért különösen fontos az élelmiszerek minősége és tápanyagtartalma.
A megfelelő táplálkozás, folyadékfogyasztás a rendszeres testmozgás és az önmagunkkal törődés egysége teremtheti meg azt az alapot, hogy idősebb korunkban ne az egészségügyi intézményeket látogassuk, hanem a családdal barátokkal minél több közös élményt szerezzünk.
Forrás: MDOSZ hírlevél

Árvai Krisztina
Táplálkozási tanácsadó

Megjegyzések