Milyen ételek tesznek gyönyörűvé

Bőrünk szebbé tételének érdekében nap mint nap használunk krémeket, testápolókat, szappanokat, fürdősókat, és egyéb kozmetikai termékeket. Közben sokszor elfelejtjük, hogy amit elfogyasztunk az is hatással van bőrünk állapotára.
Gondolom mindenki hallotta már a mondást: Az vagy, amit megeszel! Valóban igaz, hogy amit a belsőnkbe juttatunk fontosabb minden külsőleg használt kozmetikumnál, hiszen testünk egészsége biztosítja bőrünk ragyogását és szépségét.
Mind tudjuk az alapokat. Csokoládé, chips, hamburger, cukros szénsavas üdítők, zsíros nehéz ételek…..rossz választás. Zöldség, gyümölcs, sok cukormentes folyadék, víz…..jó választás.
Vannak ételek amelyek hatása sokkal intenzívebb, fogyasztása látványosan szebbé és ragyogóbbá tudja tenni bőrünket.
Összegyűjtöttünk néhány szépítő élelmiszert, amiket ha legközelebb vásárolunk érdemes a kosarunkba tenni.


Kápia, paradicsom,paprika, californiai paprika,pepperoni.
Ezek a csodáson színes ropogós termések a legtöbb konyhában megtalálhatók. Intenzív az ízük és felhasználhatóságuk igen széleskörű. Salátákba szendvicsekbe hidegen, fő ételek mellé párolva melegen, vagy levesekbe ízfokozóként, fűszerként is használhatjuk. Fontos ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak. Jelentős a C-vitamin tartalmuk ami részt vesz a kötő- és támasztószövetek kollagénjének képzésében. A C-vitamin segít megvédeni bőrünket a szabad gyökök káros hatásaitól és ezáltal lassítja bőrünk öregedését.

Árpa
Bőséges ásványi anyag, vitamin és enzim tartalma miatt segít megfiatalítani testünk sejtes szerkezetét. Magas B3-vitamintartalma segít a sejtek méregtelenítésében, magas cink tartalma segíti megvédeni a bőrt a kiszáradástól, ekcémától és a pattanásoktól. Használhatjuk levesekben betétként, fő ételek mellé köretként vagy zöldségekkel gazdagítva egytálételként is megállja helyét.



Brazil dió
A brazil dió gazdag szelénben, ami részt vesz az antioxidáns folyamatokban, és a sejtek membránjának állapot megőrzésében. Szelén hiányra utaló tünetek a bőrünkön is jelentkeznek májfoltok és anyajegyek gyakoribb előfordulásával. Nagyszerű fehérjeforrás, ez különösen a vegetáriánusok számára jó hír, mivel a brazil dióban található fehérjék tartalmazzák az összes olyan aminosavat, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van. Sokan kerülik a dió fogyasztást, mivel magas zsírtartalmuk miatt hizlalnak, ám heti háromszori alkalommal 5-7 szem dió nyugodtan beilleszthető étrendünkbe.
Avocadó
Az avocadó rendkívül magas E-vitamin tartalma hozzájárul a szabad gyökök elleni védekezéshez, és a benne lévő zsírsavak bőrünk rugalmasságát őrzik. Olyan univerzális növény ami gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben.
Húsát salátákba, szendvicskrémekbe használhatjuk. Magjából hidegen sajtolt olajat készítenek, ami kiváló ápolószer a kiszáradt bőrre.

Babok, hüvelyesek, zabkása 
Sajnos a sok szénhidrátmentes diéta elhitette velünk, hogy ezek az élelmiszerek ártalmasak. De nem minden szénhidrát rossz! Ha azt akarod, hogy szép legyen a bőröd válassz alacsony glikémiás indexü szénhidrátokat. Ezek a szénhidrátok lassabban és hosszabban szívódnak fel emésztésük folyamán. Így egyenletessé teszi a vércukorszintünk inzuliningadozását. Egyes szakértők szerint az erősen ingadozó vércukor szint káros hatással van sejtjeink kollagén szerkezetére, ami bőrünk rugalmasságáért is felelős.
Papaya
Rendkívül lédús gyümölcs,90%-a víz. Sok C-vitamint tartalmaz, de ami jelentős benne a magas A-vitamin tartalom. Ez a vitamin bőrünk hámvédő vitaminja. A gyümölcs héját különböző bőrproblémák, kiütések, leégés kezelésére vagy egyszerűen a bőr felfrissítésére, megfiatalítására használják. Nyersen, gyümölcssalátába is lehet tenni, de más jellegű saláta hozzávalója is lehet. Püré formájában krémek és italok készítéséhez használható, párolva köret, befőzve kompót, vagy lekvár alapanyaga lehet.
Fekete ribizli
Akár gyógygyümölcsnek is lehetne nevezni. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. Méregtelenítő és vízhajtó hatása is jelentős. Magjának olaja gamma-linolsavat tartalmaz. A gamma-linolsav, egy fontos telítetlen zsírsav, hiánya csökkenti a bőr nedvességmegtartó- és ellenálló-képességét.
A gyümölcsöt kis tálkákban összetörve, esetleg kis mézzel és hideg tejszínhabbal, netán kevés rummal elkeverve fenséges csemege. Készíthető belőle szörpöt, gyümölcslevet, cukorkát, a szárított gyümölcsből teát is.
Télen különösen érzékeny a bőrünk ezért érdemesebb jobban odafigyelni a megfelelő tápanyagok elfogyasztására. És ne feldkezzünk el a bőséges folyadékbevitelről sem!

Árvai Krisztina
Táplálkozási tanácsadó

Megjegyzések