Büntetlenül sütizni

Büntetlenül sütizni igazán jó dolog. Mindenki szeret finomakat enni, szeretünk nassolni, szeretjük megvendégelni barátainkat, vagy családunkat megörvendeztetni finom sütikkel, és milyen jó ezt úgy tenni, hogy nem tömény cukor-vaj-tejszínből állítjuk össze, hanem mindezt megtehetjük egészséges alapanyagokkal.
Minap ilyen süteményeket készítettünk. Ellátogattunk Ritakonyhája főzőiskolájába és pogácsákat, kekszeket, ropogós sajtos rudakat, sőt még mézeskalácsot és zserbót is készítettünk egészséges hozzávalókból. Az este jelszava az is lehetett volna, hogy soha többé kristálycukor és fehér liszt!
Sütőcsapatunk a feladatok kiosztása után hihetetlen nyüzsgésbe kezdett, a kezdeti zavar amiatt, hogy „mégiscsak alkotni fogunk” hamar elmúlt. Mindenki mindenki süteményébe belekérdezett és számtalan kérdéssel bombáztuk háziasszonyunkat, vendéglátó séfünket. Félidőben amíg pihentek a tészták a sütemények alapanyagainak jóságáról beszélgettünk.



Főképp teljes kiőrlésű liszteket használtunk. Ezen lisztek mássága a fehér liszthez képest abban rejlik, hogy a gabonaszem csírakezdeményét és a héját is tartalmazza.
A csíra és a korpa tartalmazza a gabonákban lévő E-, B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, foszfort, mangánt és sok hasznos rostot. Ezek a fontos anyagok segítenek megelőzni a cukorbetegség, a szívbetegségek kialakulását, csökkentik a vérnyomást és a koleszterin szintet. Ezen kívül hízni is nehezebb tőlük, mivel kevesebb mennyiségtől jól lakunk.
Használtunk még nádcukrot, amely ugyan finomított cukorfajta, de a feldolgozásának köszönhetően  benne maradnak a vitaminok és ásványi anyagok. Mézzel is ízesítettünk  mely szintén fontos élelmiszer, hiszen több mint 190-féle tápanyag van. A répacukor elterjedése előtt is mézzel édesítettek, ízesítettek mindent. A benne lévő szőlőcukor (glükóz) a gyümölcsökön kívül, csak a mézben található a természetben.
Egyes süteményeket xilittel édesítettünk, aminek 40%-os a kalóriatartalma és 7-es a glikémiás indexe a répacukorhoz képest. Valamint használtunk még kókusz zsírt/olajat is. Ez egy telített zsírsavakban dús növényi zsír. A kókusz zsír emésztése során nem terheli a májat és az epét. Ezáltal könnyebben emészthető. Diétás zsiradéknak is hívhatnánk, mivel szinte minden emésztőszervi betegség diétájában használható. Segíti a többi zsiradék felszívódását és gyorsítja azok elégetését. Sportolásnál azonnal energiát ad, javítja a teljesítményt és biztosítja a dinamikus edzést.
A sütők csengettek és mi gyönyörűen tálaltuk a hatalmas asztalon a finomságokat. Talán ez volt az a főzőtanfolyam, amivel a családtagjaink is jóllakhattak. Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy az ilyen süteményekből jóval kevesebbet lehet elfogyasztani, hogy mindenki bőségesen megpakolta a tálkát amiben hazavittük a süteményeinket.

Büntetlenül sütizni?? Lehetséges ez?
Majdnem. Ezeknek a süteményeknek is van kalóriatartalmuk, de a teljes kiőrlésű liszteknek köszönhetően jóval töményebbek ezért sokkal hamarabb mondjuk, „Köszönöm elég volt”.

Ha már édesség utáni vágyunkat csak süteményekkel tudjuk kielégíteni akkor süssünk olyan alapanyagokból, melyek nem üres kalóriákkal töltik meg szervezetünket.



Árvai Krisztina
táplálkozási tanácsadó

Megjegyzések