Adventi kalendárium saját kezűleg


A karácsony megünneplésének elengedhetetlen része az advent, az ünnepet megelőző négy hét.
Az advent varázsos hangulatát, a karácsonyi várakozást a régmúlt mitológiája alakította ki. Abban az időben az emberek még hittek a boszorkányokban, gonosz lelkekben, varázslókban, mindenféle régi istenekben, éppen ezért használtak misztikus dolgokat.
 Az adventi várakozásban, elsősorban gyerekek részére fontos kellék az adventi naptár, az apró  meglepetések előkerülése napról-napra.  Ezt a szokást egy édesanya találta ki kisfia vigasztalására. A fiú minden este azt kérdezgette, mennyit kell még aludnia, hogy megjöjjön a Jézuska. Anyukája ezért egy karton lapból huszonnégy ablakot vágott és az ablakok mindegyikére egy bonbont akasztott.
 Később a fiúból felnőtt lett, és nemhogy nem felejtette el ezt a kedves ajándékot, hanem az adventi kalendáriumok árusításával maga is több millió gyermeknek szerzett örömet.

 
Összegyűjtöttem néhány igazán kedves megoldást, most elsősorban olyanokat válogatva, amelyekhez nem kell óriási kézügyesség, de mégsem kizárólag bolti beszerzés útján juthatunk csak hozzá.
Ez a színes zoknis elrendezés egyszerre bájos és mosolyogtató, hiszen gondolom a "zokni-manók" szinte minen háztartásban garázdálkodnak, és több zokni párja sosem kerül elő. Itt a remek alkalom, ha gyűjtöttük a fél pár zoknikat akkor egymás mellé csíptetve egyedi rejtekhelye lehet a meglepetéseknek.

 Ez a kis hajtogatott, tasakos megoldás is kedves, és igen egyszerű. Évközben vagy előző évről megmaradt csomagolópapírok felhasználásával apró tasakot hajtogatni boríték formára, és belerejteni a finom falatokat nem túl bonyolult technika. 




 Natur csomagolópapírból is készülhetnek a meglepetéseknek szánt tárolók. Ebben a variációban a papírtasakokra került kivágott és ráapplikált díszítés. Ez a rátét dísz lehet matrica is, vagy készülhet karácsonyi motívumos nyomdával, netán saját kezű rajzzal, ha elég bátrak és ügyesek vagyunk :)

 Szintén maradék anyagok, színes papírok felhasználásával hajtogathatunk kis süvegeket, amiket egy erősebb zsinegre akasztva, beszámozva ajtóra, ablakra, falra erősítve már kész is az egyedi, adventi naptár.
Márton Anikó


Megjegyzések