Tökös díszek kívül-belül


Évek óta tartó dekorációs trend és egyre inkább elfogadottá váló ünnep lett nálunk is a Halloween, még ha nem is ünnepként éljük meg, de szívesen díszítjük ilyenkor otthonunkat színes dísztökökből álló kompozíciókkal. Akár saját fantáziánkra bízva, akár ötletekből merítve számtalan jópofa megoldást látni otthonon belül, vagy otthonunk falain kívüli díszítésre.
Javaslat azok számára, akik faragnak is fejformát a tökből: a lakás hűvösebb pontján tárolják, mert hamar megfonnyad a szoba melegében. Vagy még jobb megoldás, kertes ház, vagy terasz esetén, ha oda helyezzük el a faragott formát, és természetesen esténként ne maradjon el belőle a mécses sem!

Rengeteg szebbnél szebb példánnyal találkozik az ember az interneten én is ide másolok belőlük párat, de bárki szabadjára engedheti a fantáziáját hiszen remek dolgok készíthetők tökökből.
 
A halloween-kor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ez egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.


Dísztökből szerencsére rengeteg féle forma, szín-összeállítás kapható. Érdemes piacra kimenni ilyenkor és ott válogatni, vagy kertészetben, nagyobb virágüzletben beszerezni az alapanyagokat.
 Akkor is látványos dekorációt készíthetünk, ha csak egymás mellé, nagyobb tálba, kosárba, vagy egyszerűen csak a földre helyezzük a terméseket. Önmagukban is dekorálnak, de néhány gyertya, vagy vesszőfonat, kosárka, netán az őszi erdőben tett séta alkalmával gyűjtött terméscsokor is remek kiegészítője és igazán meleg, színes látványt nyújtanak együtt.

Márton Anikó
szín és stílustanácsadó
külsős fotók egyik kedvenc blogomból származnak: sweetsweethome

Megjegyzések