Pihe-puha szőnyegek


Itt az ősz, megérkeztek  a hűvösebb nappalok és esték. Bizony ilyenkor jól esik otthonunkban a talpunk alatt egy finom, meleg szőnyeg.
A szőnyeg eredete sem földrajzilag, sem időbeli sorrendben nem határozható meg pontosan. Viszont a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a közép-ázsiai nomád törzsek kezdhették el a szőnyeg készítését és innen terjedt a Közel-Keletre és máshová.
A ma ismert legrégebbi szőnyeg az 1940-es években került elő a szibériai Atlanti-hegységben. A dél-szibériai Pazirikban, egy jéggel borított sírboltban találták meg. A sírhely, melyben a szőnyeg is hevert, körülbelül i.e. V. században keletkezett. A szőnyeg mellett talált többi használati tárgy arról tanúskodik, hogy egy vándorló életmódot folytató nomád népcsoport készítette. A következtetések szerint ez a népcsoport Nyugat-Ázsia vagy Dél-Ázsia, esetleg a Kaukázus területeiről vándorolhattak Szibériának ennek a részére.

Ebből következik, hogy a szőnyeg eredete nem ismert, de ennek ellenére történelmi jelentőségű. Ez a kézi csomózású szőnyeg a legkorábbi kézzelfogható lelet.
 
Természetesen nekünk nem kell ilyen messzire menni, itthon is hatalmas választékban gyönyörködhetünk és választhatunk otthonunkba. Sőt, hazai textilműves keze közül is szebbnél-szebb, izgalmasabbnál izgalmasabb szőnyegek kerülnek ki.
Brinkus Kata szőnyegeibe beleszeretni nagyjából a "meglátni és megszeretni " érzéssel egyenrangú, puhaságuk, szín és motívumviláguk, de legfőképpen egyediségük, mellyel minden otthon csodaszép dísze lehet!
Mint, ahogy sok minden a lakberendezés terén, a textilek, szőnyegek alkalmazása is  az enteriőrök, részletek pontos ismeretével indul. Egy enteriőr hangulatát, atmoszféráját a kiegészítők és a lakástextíliák összessége ad
 
ja meg - ezek kiválasztására ne sajnáljuk az időt és az energiát, hiszen a dísztárgyak, a függönyök, a szőnyegek élettel, személyes jelleggel töltik meg a teret.

Az egyik legfontosabb szempont a szín kiválasztása, hiszen ez a legszembetűnőbb.
Ha több színt szeretnénk egy helyiségben,  három, de maximum négy színárnyalatnál álljunk meg. Ezeket úgy válasszuk ki, hogy a színkörbe rajzoljunk egyenlő oldalú háromszöget vagy négyzetet – hiszen az egyenlő távolságra lévő színek szépek egymás mellett.

Ha szőnyegről van szó, a bézs szín mindenkinek megfelelhet, hisz szinte minden árnyalathoz illik, viszont ha nagyon világos a padló, vagy ha amúgy is a világos színek az uralkodóak otthonunkban, inkább kerüljük a bézst, mert így picit halovány eredményt kapnánk.
 
A fotókon Brinkus Kata szőnyegei láthatók!

Megjegyzések