A Hold fázisai és hatásai -Telehold idején


Tényleg igaz, hogy fogyó Holdnál jobban fogyunk? Hogy telihold idején nem tudunk aludni? A Hold fázisainak és az emberi életritmusnak az összefüggéseit évezredek óta tanulmányozza az emberiség, s ma már számos kísérlet alátámasztja az ősi megfigyelések igazságát. Érdemes hát odafigyelni a természet ritmusára, könnyebb együttélni a hatásaival.
Aki nem foglalkozik a holdfázisokkal, még az is izgatottan tekint fel a teliholdra, ha feszültnek, túlérzékenynek érzi magát. Nem is teljesen alaptalan a teliholdra fogni, ha ebben az időszakban zaklatottabbak vagyunk, ha érzelimileg érzékenyebben reagálunk apróságokra. Agresszívebbek, türelmetlenebbek, szentimentálisabbak leszünk ilyenkor, megnő a balesetek száma, testileg-lelkileg sérülékenyebbek vagyunk.
Újhold idején - amikor a Hold szinte csak sötét korongként látható - megsokszorozódik szervezetünkben is a felgyülemlett méreganyag, amitől érdemes megszabadulni, megtisztulni. Milyen módszerrel ez egyéni, van, aki ilyenkor tart 1-1 napig léböjtöt, amikor gyógyteákat és vizet iszik, van, aki gyümölcsnap tartásával tisztítja szervezetét és teszi magát energikusabbá. Érdemes belevágni régi tervek megvalósításába, életmódváltásba, rossz szokásaink felszámolásába.


A stressz Újhold idején hatványozottabban megvisel bennünket, hiszen ellentétes a megújuláshoz szükséges nyugalommal  ilyenkor ugyanis a legjobb, ha lehetőségünk van némi relaxációra, csendes, elvonult, nyugalmas pihenésre.
Az Újhold utáni két hét a növekvő Hold ciklusa.  Ez az időszak a befogadás, felhalmozás, regeneráció ideje, ilyenkor energiagyűjtésre van szüksége minden élőlénynek. Így a növő Hold idején érdemes időt szánni a mozgásra, friss levegőn tett kirándulásra, sétára.
Sportot kedvelő embereknek az edzésre. Hölgyeknek ajánlott ebben az időszakban igénybe venni fodrászt, kozmetikai kezelést, nyugtató masszázst. Ügyelni kell az étkezésre: a növő Hold időszakában ugyanis könnyebben hízunk, testünk ilyenkor a felhalmozásra koncentrál. Táplálkozásunkban ebben az időben még inkább figyeljünk a fontos tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok bevitelére. Hatékonyabban tud raktározni a szervezet, sőt, még gyógyszereink hatásfoka is megemelkedik. Igyunk elegendő vizet, mert testünk ilyenkor fokozottan hajlamos a vízvisszatartásra. Minden, amit növő Hold idején testünk erősítéséért teszünk, jóval hatékonyabb, mint ha ugyanezt más holdfázisra időzítenénk.
A böjtre a telihold időszaka is kiváló, hiszen a víz nehezebben gyülemlik fel a szervezetben. Minden lelassul, így a böjt tehermentesítő hatása ilyenkor rendkívül áldásos. Viszont növő Hold és telihold idején nem szerencsés a műtéti beavatkozás, mert a sebek nehezebben gyógyulnak, még a védőoltásokat is nehezebben dolgozza fel a szervezet.
A Fogyó Hold (C alakú sarló) a terhektől való megszabadulás, a tisztulás, az elengedés időszaka. A méregtelenítés, a tisztító kezelések, a szőrtelenítés, a hajvágás, a takarítás, lomtalanítás időszaka ez, amikor minden ilyen jellegű tevékenység nagyobb hatásfokkal végezhető.
A fogyókúrára is ez a legkedvezőbb időszak, és a szaunát is ilyenkorra érdemes időzíteni.

Megjegyzések