Burkolatok virág motívumokkal


 A nyár csodás virágdömpingjében jutott eszembe, hogy a virág nem csak a festőket, művészeket ihleti meg csendélet vagy más kompozíció formájában, de bizony még azokat a designereket is, akik burkolatok megjelenésével, alkotásával foglalkoznak.
Számtalan burkolólap forgalmazó cég kínálatában találni virágmotívumokkal díszített lapokat. Önmagában is mutatós dekor lapoktól kezdve komplett mintázat kialakításáig sokféle anyagot találni, mondhatni csak a fantázia szab határt, azért azt hozzáteszem, hogy meg a pénztárca. Mert persze az igaz, hogy minden árfekvésben van szemet gyönyörködtető burkolólap, de az igazán különlegesek, az érzékelhetően magas minőségi kidolgozással készült lapoknak az ára is egyedi.
Az, hogy mennyire rugaszkodhatunk el, hogy a költségvetés milyen árfekvésű anyagot bír el sok mindentől függ. Az én javaslatom, amit kérek is a megrendelőktől fontoljanak meg: a fürdőszobák hosszú évekre készülnek, ez nem egy kisebb bútordarab, amiből pár év múlva veszünk egy szebbet-jobbat-modernebbet. A fürdőszobai kialakítás majdhogynem szó szerint hosszú évekre bebetonozott dolog, amit nem fogunk néhány évente újra burkolni, mert éppen más a trend.  

Éppen ezért mérlegelni kell, hogy a költségvetésbe mekkora értéket képviselhet otthonunk ezen területe, és inkább máshol nyesegessük meg a számokat, ha muszáj.
 
Túl azon, hogy időtálló berendezés, szemünknek is szép anyagokat válasszunk, arra is érdemes gondolni, hogy ezen a területen indul a napunk, itt frissülünk fel. Természetesen életvitelünktől függ, hogy mennyi időt töltünk a fürdőben és mennyire fontos annak megjelenése, hatása használójára. Ha valaki sietve készülődve csak pár percet tölt ott nekik talán nem annyira meghatározó, milyen színek, anyagok, hangulatok veszik körül ebben a térben.
Azoknak, akik hosszabb ideig készülődnek, esténként hosszasan pihennek egy kád vízben, vagy relaxálnak a zuhany alatt legyen olyan ez a környezet is, amiben jól érzik magukat.
És, ha ez történetesen virágmintás burkolat, akkor válasszák azt!
Pár éve, amikor a retro, mint divat és lakberendezési hullám erősödni kezdett színes, vidám kollekciók kerültek a burkolat forgalmazó cégek palettájára. Később lecsendesedni látszódott a színek, erőteljes minták rohama. Maradtak a letisztultabb, lágyabb vonalvezetések, előtérbe kerültek a különféle, aprólékosan kidolgozott, gyöngyberakásos anyagok.
 
Az egyik olasz cég, a "Gardenia Crystal Ker" virágmintás kerámia burkolólap kollekciója szó szerint műalkotással ér fel.  Egyedi megjelenésű, számtalan enteriőrben jól mutat, és nem csak fürdőszobában, ahogy általában a hidegburkolatokról elterjedt, hanem közösségi térbe kiemelt falszakaszra, hálószobába ágy mögötti falra egy sávban, hozzá illeszkedő kiegészítőkkel, textilekkel nagyon hatásos és nagyon impozáns teret hozhatunk létre.
Márton Anikó

Megjegyzések