Szépségápolás már a régi időkben is


A legősibb, a bőr és szépségápolást bőségesen megelőző kozmetikai beavatkozás a tetoválás volt. Sok száz évvel ezelőtt a  férfiasságot hirdette,törzsi jelek kerültek, megkülönböztetések kerültek a harcosok bőrére, a vadászat közben szerzett sérülések bizonyították, mennyire férfi a férfi.

Ehhez képest a régi egyiptomiak bámulatosan fejlett kultúrával rendelkeztek, és természetesen a nők is különféle trükkökkel, eszközökkel érték el, hogy természetes szépségük még hangsúlyosabb legyen. 

  
Bár a ruházkodásuk egyszerű volt, de az arcukra és különösen a szem kiemelésére hangsúlyt fektetett. Ólomtartalmú festéket használtak erre a célra, ami ma már elképzelhetetlen, ám egészségesnek tűnik ahhoz képest, hogy szemük, pupillájuk tágabbá tételéhez mit használtak.

A főképp nadragulyából, csattanó maszlagból, angyaltrombitából vagy bolondító beléndekből kivont  szemcseppet használtak, amely pupillatágító hatással volt. Sajnos a hatásairól nem teljesen voltak ismereteik még, ennek köszönhető, hogy enyhébb esetben fényérzékenységet, részleges bénulást, nagyobb dózisban azonban vakságot okozott. 


A sírokból előkerültek tégelyek, tubusok, és kozmetikai receptek is. Ezek bizonyítják, hogy a szépségápolás már az ókorban is jelentős helyet töltött be a hölgyek életében. Már az egyiptomiak is ápolták bőrüket, díszítették testüket, és sminkeltek mindkét nem képviselői. Szemüket úgy festették ki, mint a mai arab nők. Szemhéjukat zölddel, a pillákat, szemöldököt feketével /korom/. 
A fekete szemkontúrt keskeny vonallal meghosszabbították a szem külső sarkától, majdnem fülig. Ajkukat és ujjuk hegyét hennával pirosították.
A tehetősebbek a fejüket kopaszra nyíratták ebben az időben, még a nők is, és parókát hordtak, azzal díszítették megjelenésüket.

Az asszíroknál is meglepő volt a kozmetika, a fodrászat fejlettsége és a kedveltsége, a munkabérek és a zsold jelentős részét tette ki az arc és hajápoló szerek ára.

Megjegyzések